Tarja – Atak Enschede, 2017-03-14

Tarja – Atak Enschede, 2017-03-14

Skinflint @ Atak Enschede
De avond begint met een band uit Botswana en wel Skinflint. De band mag in een half uur zijn traditionele heavy metal met invloeden uit de Afrikaanse cultuur op het publiek loslaten. Het nog niet in grote getale aanwezige publiek loopt niet erg warm voor deze driemanformatie. Dit zal mede te maken hebben met het feit dat het genre niet echt aansluit op wat we nog te horen krijgen vanavond.

My Own Ghost @ Atak Enschede

De volgende band My Own Ghost doet dat al iets meer. De Luxemburgse band bestaat sinds 2013 en het komt op mij over alsof de band nog niet bijster veel podiumervaring heeft. Desondanks weten ze een gedeelte van het publiek toch wel mee te krijgen met hun symfonische pop/rock. Wel jammer dat het keyboardspel van een band komt.

Tarja @ Atak Enschede 2017

Dan is het de beurt aan Tarja en band. De ex-zangeres van Nightwish is inmiddels al 11 jaar solo bezig en heeft niet stilgezeten. Haar laatste album “The Shadow Self“ kwam vorig jaar uit en is ook de reden voor deze ‘The Shadow Shows Tour’. Na een kort intro wordt er begonnen met ‘Demons in You’ van deze nieuwe plaat. Tarja heeft er duidelijk zin in want de energie straalt er van af. Ze is bijzonder goed bij stem en ook erg expressief en uit dat met handgebaartjes en talloze gezichtsuitdrukkingen.

Tarja @ Atak Enschede 2017

Behalve veel nummers van de nieuwe plaat krijgen we vanavond ook redelijk wat nummers van “Colours in the Dark” te horen, waaronder ‘500 Letters’ en ‘Victim of Ritual’. Na een nummer of zes krijgen we een Nightwish-medley te horen die bestaat uit ‘Tutankhamen’, ‘Ever Dream’, ‘The Riddler’ en ‘Slaying the Dreamer’, waarbij gitarist Alex Scholpp de vocalen van Marco overneemt. Behalve Alex, die in meerdere bands speelt en een eigen muziekschool heeft, bestaat de band uit: Kevin Chown op bas (o.a. Meatbats), Timm Schreiner op drums, Christian Kretschmar op keyboard(maar ook een verdienstelijk cello- en basgitaarspeler) en ‘last but not least’ Max Lilja op cello, één van de oprichters en inmiddels ex-lid van Apocalyptica.

Na nog wat nieuwe nummers wordt er een akoestische set gespeeld, waarbij Tarja en band in een halve cirkel vooraan het podium gaan zitten. Deze set bestaat uit de nummers ‘Until Silence’, ‘The Reign’, ‘Mystique Voyage’, ‘I Walk Alone’ en de Paul McCartney cover ‘House of Wax’.

Daarna krijgen we wederom wat nieuwe nummers en ook het eerste nummer van de encore ‘Innocence’ is van het nieuwe album, zodat we driekwart van dit album al live gehoord hebben. Het album is al een tijdje uit en het publiek heeft dan ook geen moeite om deze nummers mee te zingen. Na zich een derde keer omgekleed te hebben zet Tarja het voorlaatste nummer ‘Die Alive’ in. Afsluiter is ‘Until My Last Breath’ van het album “What Lies Beneath”.

Report door Marcel Klaster

Meer pix van Tarja