Schoonebeek Deathfest 2018-01-09

Schoonebeek Deathfest 2018

Aan de rand van het mooie dorp Schoonebeek wordt op het terrein van De Boo deze editie van het Deathfest ten toon gespreid over de drentse landen. Aanvankelijk begonnen in het nabijgelegen jongerencentrum wordt er grootschaliger uitgepakt en lijkt ook de bevolking van Schoonebeek een dagje de lompe death metal te kunnen accepteren. De camping was goed bezet, de hotels in de buurt waren vol en zelfs een internationale gast genaamd Dan Lilker (Nuclear Assault, Brutal Truth) die speciaal voor een dagje Drenthe naar Schoonebeek komt. Dan doe je toch iets goed. Muzikaal is het bijna allemaal Old School Death Metal wat de klok slaat. En dat is wat we willen; die lekkere lompe zweedse sound.

Als eerste band mag Aeon of Disease aantreden om het festival te openen. De eerste mensen zijn al binnen gedruppeld en de melodieuze death wordt goed ontvangen. Afgelopen jaar heeft de duitse band een full-length uitgebracht op het tevens duitse Neckbreaker Records. Toch goed dat zo’n band zich een beetje in de kijker kan spelen want al met al is dit een fijn bandje. Helaas geen foto’s.

Gravebomb Schoonebeek Deathfest 2018

De uit Gothenburg afkomstige Gravebomb mag daarna het podium betreden. Raw Skull Records heeft de eerste plaat uitgebracht dus dan begrijp je waarom deze band in Schoonebeek geprogrammeerd staat. Lekkere chainsaw death metal en met name de frontman maakt het aangenaam om naar te kijken. Damn wat een lekkere diepe grunt. Dit is echt vet.

Gravestone Schoonebeek Deathfest 2018

Qua bandnaam hoort er natuurlijk wel het woord Grave in te zitten en de volgende band voldoet ook aan die eis; Gravestone. Ook hier geldt dat Raw Skull Records hun materiaal uitgebracht heeft. Trouwens er is ook vinyl uitgebracht via het nederlandse Doc-Records. En had ik al vermeld dat ook deze jongens uitZweden komen ? Gravestone bezit een paar goede nummers, zo is ‘In The Valley of Coffins’ live een lekkere knaller. Qua grunt van de zanger lijkt het allemaal zo makkelijk te gaan. Een jonge band die goed op weg is en waar we hopelijk in de toekomst vaker van gaan horen.

Graceless Schoonebeek Deathfest 2018

En dan; Old School Death Metal met een nederlands sausje. De mannen van Graceless mogen hun kunsten vertonen. Ijzersterke nummers die soms ook wat Doom klanken vertonen maar Death Metal wat staat als een huis. Dit is echt een band voor het betere beukwerk en dat wordt gewaardeerd in Schoonebeek. Ervaren muzikanten, een fijn zonnetje, iedereen is aan het genieten. Zelfs het kleine jochie (met correcte oorbescherming) in de wandelwagen wat vooraan genesteld is. Graceless beukt en is zieltjes aan het winnen.

Departed Souls Schoonebeek Deathfest 2018

Onsympathieke muziek voor onsympathieke mensen. Tja dan krijg je de heren van Departed Souls op je pad. Met frontman Rai, labelbaas van Raw Skull Records, wordt er een allerlaatste liveset neer gezet en is de koek echt op. Normaal’s nummer  ’n Pels vol Power en ’n Goeien Zin’ als intro geeft mooi aan waarom de band ooit is begonnen in 2013. Hier en daar kwam het door geluidsproblemen wat rommelig over maar deze band verdient een waardig afscheid en op Schoonebeek Deathfest krijgen ze dat. Departed Souls had zeker potentie om door te groeien maar door verschillende omstandigheden stopt de band.  En dat is jammer.

Phrenelith Schoonebeek Deathfest 2018

De geluidsproblemen waar ik het zojuist over had staken helaas ook de kop op bij aanvang van het optreden van het deense Phrenelith.  Na een lange vertraging bracht de band dan eindelijk de loodzware lompe Death Metal waar ze zo goed in zijn. Er wordt gewerkt met 2 zangers waarvan ik er één herkende als  frontman van Undergang. Wat hebben deze beide zangers vieze grunts. Dit is zeker geen licht verteerbare muziek maar de fans weten het te waarderen. Ook wordt er al een nieuw nummer gespeeld van een aanstaande EP. We zijn benieuwd, het optreden was in ieder geval geslaagd.

Burial Schoonebeek Deathfest 2018

In 1993 was er qua Death Metal een gezond klimaat in Nederland. Er waren veel releases en één van de betere platen uit die tijd kwam van Burial uit Terneuzen. Veel mensen zijn eigenlijk later pas gaan realiseren hoe goed ‘Relinquished Souls’ is. Als cd is dit inmiddels een echte collectors item. Maar het mooie is dat Burial nog steeds actief is. Ze spelen vanavond uitsluitend nummers van deze roemruchte plaat. En dat doen ze vol overgave en met veel plezier. Dat straalt ervan af en wordt ook door het publiek gewaardeerd. Terwijl het langzaam donker wordt laten de heren zien hoe technisch sterk hun debuutplaat is. Een mooi optreden om op terug te kijken en een waardige afsluiting met een cover van Death’s Leprosy. Onder  de vocale leiding van Angelo de Bruijn spelen ze samen dit laatste nummer. Voor mij de band van de dag.

Entrails Schoonebeek Deathfest 2018

Daarna een band waarbij ik een déjá vu gevoel krijg. Entrails staat op de planken en ik ben aardig gedesorienteerd. Ja het klinkt allemaal goed wat ik hoor maar ik bemerk nog maar één origineel  bandlid. Nou is dat niet zo raar want de band heeft een naam qua band wisselingen. Echter vanavond heeft de zanger van Gravestone een dubbelfunctie. Hij is namelijk ook frontman bij Entrails. Het klinkt allemaal strak dat kan ik niet ontkennen. Entrails zal best populair en ze zitten op een groot label maar persoonlijk loop ik hier niet echt meer warm voor. Toch lijkt het publiek zich goed te vermaken bij deze set.

General Surgery Schoonebeek Deathfest 2018

Snelle muziek en een beetje bloed ? Dan komt de term Goregrind snel voorbij. De zweedse heren van General Surgery draaien al wat jaren mee en mixen Goregrind met Death Metal. Ondanks dat het al wat rustiger begon te worden liet de band zich van z’n beste kant zien. Witte overalls en bloed gecombineerd met een energieke band maakt dat General Surgery een fijne afsluiting is van deze editie van Schoonebeek Deathfest. Er  wordt onder andere materiaal gespeeld van de laatste release, van de split met Bodybag. En dan te bedenken dat de band al in 1990 demo materiaal heeft uitgebracht. General Surgery are the law en blaast als een tierelier.

Schoonebeek heeft goed z’n best gedaan om Death Metal anno 2018 een warm thuis te bieden. De organisatie had z’n zaakjes goed voor elkaar en mocht in de loop van de avond het bordje ‘Uitverkocht’ ophangen. Het is erg gaaf te zien hoe extreme muziek in deze vorm door zo’n 400 man beleefd wordt.  De hele dag was er een fijne sfeer, de weergoden werkten mee en de bands lieten goed van zich horen. De kleinschaligheid maakt het een gezellig festival en ik hoop dat dit nog een tijdje mag blijven. Organisatie kom maar op met de namen voor editie 2019 !!!

Alle foto’s

Tekst & Foto’s : Frido Stolte