Metalyard – Atak Enschede, 2017-03-25

Metalyard – Atak Enschede, 2017-03-25

Dit is de tweede editie van Metalyard en wederom in Poppodium Atak. De lokale thrashband Deadly Alliance mag om iets na vieren aftrappen. De band krijgt vanwege opstartproblemen aan de kant van de organisatie weinig tijd om te soundchecken en dat merk je de eerste paar nummers toch wel. De band laat zich daardoor niet uit het veld slaan en het is te zien en te horen dat de heren al wat optredens achter de rug hebben. Ze zijn als band duidelijk gegroeid de afgelopen jaren.

Als tweede band krijgen we Grown Cold en dat is ook geen onbekende band in deze regionen. De hardcoreformatie heeft al menig optreden op dit podium gedaan en voelt zich dan ook als een vis in het water. Bassist Tom wordt vandaag vervangen door Luuk van The Black Fall. De band is normaal gesproken wat energieker, maar dat heeft vast met het tijdstip van spelen te maken.

Dat de line up vandaag zeer divers is blijkt als de Franse band Gorgon met geschminkte gezichten het podium betreedt.  Dit is de band waar ik naar uitkeek en de band stelt niet teleur met hun symfonische death metal. Ondanks de zeer matige opkomst zet de band een goed optreden neer en ik ga deze band zeker een keer weer checken tijdens een eigen tour.

Hoezo zeer divers!? Het Finse Cat O’ Nine Tails maakt wat ik gemakshalve maar piratenmetal noem. De heren zijn verkleed als piraat en een grote schatkist siert de voorkant van het podium. De drummer staat achter zijn drumstel en om één of andere reden komen de bassdrumpartijen van een band. Technisch verloopt het ook niet helemaal lekker en de zanger raakt duidelijk geïrriteerd daardoor en de band besluit om het optreden voortijdig af te breken, wellichte mede door het handjevol mensen in de zaal.

Het Duitse Dark Sky trekt behoorlijk wat meer volk de zaal in en de band met frontman en bandlid van het eerste uur Frank Breuninger krijgt de zaal vanaf de eerste noten mee. De melodische rock/metal slaat duidelijk aan bij het publiek mede door het energieke optreden met een constant headbangende toetsenist en Frank die als een typische jaren 80 hardrock frontman over het podium beweegt.

Dan de band die vandaag het verst van huis is en dat is het Israëlische Winterhorde. De achtkoppige formatie met twee frontmannen en ditmaal een violiste maken, zoals ze het zelf noemen, progressieve of dramatische extreme metal. De invloeden binnen de metal zijn talrijk en dat maakt het een interessante band om naar te luisteren. De zangers wisselen elkaar af waarbij Z. Winter de cleane bijna opera-achtige vocalen voor zijn rekening neemt en Ig Kun de meer agressieve vocalen. Op de plaat kom ik moeilijk door de nummers heen, maar live komt de muziek erg goed uit de verf.

Dan krijgen we als hoofdact het Nederlandse Powerized. Zoals de naam al doet blijken is dit een power metalband en voor zover ik weet één van de weinige power metalbands in Nederland die echt bij het grote publiek aanslaat. Zanger Nick die inmiddels ook zingt bij het Amerikaanse Viscious Rumors toont zich een echte frontman en weet met zijn praatjes tussen de nummers door het publiek wel mee te krijgen. Een tijdje terug zag ik ze nog in Nijverdal bij de Cult Art Shop en toen speelden ze een half uur. Dat optreden kon me nog wel boeien, maar vanavond spelen ze een goed uur en na een dik half uur heb ik het eigenlijk wel gehoord en valt de band wat mij betreft in herhaling.

Na de hoofdact mag de Death tributeband Death Machine de aftershow verzorgen. Helaas is er door het gigantische uitlopen nog maar een handjevol mensen overgebleven. Jammer want de band mag zich terecht een Death tributeband noemen. Ik als echte Deathfan was behoorlijk benieuwd naar deze band en ze stelden mij in ieder geval niet teleur. Muzikaal komt het behoorlijk in de buurt, alleen de zang lijkt wat minder, maar dat mag de pret niet drukken. Klassiekers zoals ‘Pull The Plug’, ‘Leprosy’, ‘Spiritual Healing’ en ‘Suicide Machine’ komen allemaal voorbij. Afgesloten wordt er met ‘Evil Dead’ van ”Scream Bloody Gore”.

Report en foto’s door Marcel Klaster